Kazán

TÚRÁK HÚSVÉTKOR HERKULES FÖLDJÉN

(hajózással a Kazán – szorosban)

A Cserna az egyik legszebb folyó a Kárpát-medencében. Egyik oldalán a Mehádiai-hegység, másik oldalán a Cserna-hegység égbenyúló csúcsai és sziklafalai között szalad ez a csodálatos folyó, melynek neve Feketét jelent szláv nyelveken. A Cserna ritkaság a folyók között, ugyanis nyílegyenesen folyik, egy geológiai törésvonalban, ez szépen látszik bármelyik térképen. Alsó folyásán fekszik a híres Herkulesfürdő, az „összetört ékszerdoboz”, melynek fénye még most is áttetszik a régmúltból, amikor császárok, királynők és arisztokraták jöttek ide felüdülni, és nem véletlenül pont ide. Most mi is ide megyünk, és egészségesen megmozgatjuk magunkat néhány szép túra során, majd pihentetjük tagjainkat a forró vizekben, ahogy az évszázadokon át tették római katonák, osztrák katonatisztek, magyar arisztokraták és császári előkelők. Túrázunk a Bánság legelzártabb tanyavilágában, az Al-Duna fölött csodálatos sziklavilágban, és egy darabon végigmegyünk az ezeréves határon is. Megnézzük a Bánság legmagasabb vízesését, és általában olyan helyekre megyünk, ahova csak nagyon ritkán vetődik el magyar túrázó. 

FONTOS TUDNIVALÓK
Indulás és érkezés helyszíne: Budapest 07.00 Népliget, Szeged 09.00 Algyői úti Lukoil benzinkút.
Utasbiztosítás kötelező: egyénileg köthető, útlemondási biztosítás ajánlott, egyénileg.
Az ár tartalmazza a: szállást, utazást, félpanziót, túravezetést, idegenvezetést, szervezést.
Az ár nem tartalmaz: utasbiztosítást, belépőket,hajójeget, szabadidős tevékenységeket.

2023 ÁPRILIS 6 – 10. 
5 nap, 4 éjszaka
320 EUR (forintban is fizethető)

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap: 2023. április 6. csütörtök
Utazás a Budapest – Szeged – Resicabánya – Herkulesfürdő útvonalon, rövid megállókkal. Érkezés Herkulesfürdőre, rövid városnézés, fürdés, érkezési időtől függően.  Szállás Herkulesfürdőn.

2. nap: 2023. április 7. nagypéntek 
Ma két rövidebb, csodaszép túra vár ránk, gyönyörű környezetben. Délelőtt a Szeles-vízeséshez igyekszünk. A Cserna völgyi víztározó végétől indul utunk, eleinte meredek sziklakapaszkodóval, mint minden túra a Cserna-völgyben. Majd enyhébb emelkedő következik, egy csodás vegyes erdőben haladunk a hegyoldalban, kb. egy óra gyaloglás után szemünk elé tárul a Bánság legcsodálatosabb vízesése, a negyven méter magas szabad esésű Szeles vízesés. Méltán érdemli ki nevét, ugyanis néha a szél ide-oda fújja az egész vízoszlopot. A vízoszlop mögött el lehet sétálni, ez az egyik legfestőibb zuhatag a Bánságban. (Kb. két – három órás, közepes nehézségű túra, táv 6 km, szint 400 m fel, ugyanannyi le). Délután a Cseszna-szurdokban túrázunk. A Mehádiai-hegységben található ez a rövid és látványos szurdok, hatalmas sziklafalak között kanyarog az ösvényünk, a sziklafalakon hatalmas bánáti feketefenyők kapaszkodnak. Meredek kapaszkodóval indítunk egy szép bükkösben, majd kb 40 perc múlva enyhébb szakaszok következnek, megérkezünk a tulajdonképpeni szurdokba: innen utunk végig sziklás – köves ösvényen vezet. A szoros felső kijárata igen romantikus hely, van itt vízimalom, vízesés és mindenekfölött fantasztikus kilátás a szemben fekvő Cserna-hegységre. A kilátás egyre pazarabb, ahogy felérkezünk a Mehádiai-hegység gerincére, és innen sziklás karsztfennsíkon folytatjuk utunkat. (Kb 3 – 4 órás túra, 6 -8 km táv, szint 400 m, visszafele ugyanennyi)

3. nap: 2023. április 8. szombat
A mai nap a szemben levő oldalra túrázunk, a Cserna-hegységbe. A Bánság legelszigeteltebb tanyavilágában túrázunk, és ahol már csak néhány  ember lakik, a tanyák legtöbbje elhagyatott. Itt nincs áram, nincs út, néhány tanyát az országútról csak fa-létrák segítségével lehet megközelíteni, ezeket a helyiek mai napig használják. Némi kaptatóval indulunk egy kitaposott erdei ösvényen. Kb 500 m szintemelkedés vár ránk, majd szintezve folytatjuk utunkat a gyönyörű panorámákat kínáló tanyavilágban. Lankás hegyi ösvényeken folytatjuk utunkat, részint vad bükkösökben, részint megművelt földek, gyümölcsösök, virágos rétek és vidám kaszálók között. Az elénk táruló látványért igencsak megéri fáradozni, látható innen az egész Mehádiai-hegység, keletre a Godján tömbje, mögötte a Retyezát. Lassan ismét leereszkedünk a Cserna-folyóhoz, közben néhány igen vad sziklafal panorámája fog szórakoztatni. (7-8 órás, nem túl nehéz túra, sok pihenővel, fotózással. Kb 14 km, szintemelkedés 600 m, ereszkedés ugyancsak 600) Szállás Herkulesfürdőn.

4. nap: 2023. április 9. húsvét vasárnap
Délelőtt rövid túrával hangolódunk a Cserna-völgyére: a település fölötti szerpentinező gyalogúton felkapaszkodunk a Fehér-kereszthez. Itt pontosan Herkulesfürdő fölött vagyunk, a település a lábaink előtt hever, és remek panorámák nyílnak mindenfele. (Kb 2-3 órás nagyon könnyű túra, egy szerpentinező, jól kitaposott gyalogösvényen. Táv: kb 4 km, szint: 200 m felfele, ugyanannyi vissza) Délben elbuszozunk az innen 20 kilométerre fekvő Dunához, és megnézzük Vaskapu csodálatos panorámáját fentről, a Nagy-Sukárról. Az aszfaltos utat elhagyva kis kaptató után széles fennsíkon vezet jól kitaposott utunk, kb 45 perc múlva meg is érkezünk a Duna „partjára”, úgy 300 méterrel a víztükör fölé. Elképesztő kilátásban gyönyörködünk, a Dunatölgyesi öböl, a Kis és nagy-Kazán szorosok, a hatalmas Duna és a szemben levő Nagy-Stirbec sziklavilága egyaránt lélegzetelállító. (Kb 4 km, 2-3 órás túra, szint 200 m fel, ugyanannyi le.) Délután hajókirándulás a Dunán, megtekintjük a Tabula Traiana-t, a Decebál szobrot és a Kazán-szorosokat lentről is. Szállás Herkulesfürdőn.

5. nap: 2023. április 10. húsvét hétfő 
Krassó vára a régi időkben igen fontos erődítmény volt, nem véletlenül erről kapta egész Krassó-Szörény vidéke a nevét. A vár ma már csak rom, viszont mellette van a híres és vadregényes Krassó-szurdok. Ide túrázunk, és a vidék egyik legvadabb, legismeretlenebb szurdokában teszünk egy kis levezető-túrát, mielőtt visszaindulunk a civilizációba. (Kb 2-3 órás túra, 4-5 km, szintkülönbség elhanyagolható, csak a folyó partján túrázunk) Délután utazás haza a Resicabánya – Temesvár – Szeged –Budapest útvonalon.

TUDNIVALÓK
5 nap, 4 éjszaka. Szállás: színvonalas panzióban, Herkulesfürdő szívében, 2-3 ágyas elhelyezéssel. Nincs egy ágyas felár, az egyedülállókat társítjuk. Olyan helyekre túrázunk, ahova magyar turista csak nagyon ritkán vetődik el: a Herkulesfürdő fölötti sziklavilágba, a Cserna-hegységbe illetve a Mehádiai-hegységbe. A túrákat mindenkinek ajánljuk, nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség, csak jó fizikai kondíció, és egy kis gyakorlat. Nem sietünk, belefér a pihenés, napozás, piknikezés, fotózás. Különleges túrafelszerelés nem szükséges, jó és bejáratott túrabakancs, túrabot, esőköpeny nélkülözhetetlen. A fürdőruhát se felejtsük otthon, a herkulesi jó meleg vízben kényeztetjük majd magunkat túrák után.