14. Kolozsvári Magyar Napok

Időpont: 2023.08.16-21. 6 nap 5 éjszaka Kolozsváron

A Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is. Korábban a több száz programon és több tucat fesztiválhelyszínen résztvevők megismerkedhettek saját kulturális kincseinkkel, rég nem látott ismerősökkel találkozhattak, s a bő egy hét során közösen vehettek részt a legkülönfélébb programpontokon. A különböző rendezvények sokszínűsége évről-évre bizonyította: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének. Erre a hatalmas és izgalmas rendezvényre hívunk most Téged is.

Utazás: Szegedről, 20 személyes kisbusszal

1 nap – utazás a Budapest – Szeged – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, rövid városnézés Nagyváradon, Szent László városában. Rövid megálló Körösfőn, ahol megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb templomát. Szállás elfoglalása, városnézés Kolozsváron.

2 nap – délelőtt túra a Tordai-hasadékhoz.  Kb egy óra buszozás után megérkezünk Erdély egyik legszebb természeti látványosságához, a méltán híres Tordai-hasadékhoz. Végig sétálunk a hasadékon, és fölkapaszkodunk a déli gerincre, ahonnan csodálatos módon belátható a hasadék mélye és mindkét oldala. (Kb 5-6 km túra, 300 m szintemelkedés, ugyanannyi ereszkedés, kb 4 óra) Kora délután meglátogatjuk a tordai sóbányát, amely nemrég nyerte el a világ legszebb földalatti helye címet. Fürdési lehetőség Torda sós tavaiban. Szállás Kolozsváron.

3 nap – Torockói nap – ma Erdély legszebb falvába, a mesés Torockóra kirándulunk. Délelőtt túra a Székelykőre: Torockó felől megmásszuk a híres sziklát, amelynek 1128 m magas tetejéről egész Erdély panorámája tárul a szemünk elé, csodálatos nyári pompájában. Végig sétálunk a lapos gerincen, majd beereszkedünk Torockószentgyörgy felé, ahol Erdély egyik legfestőibb várához is felkapaszkodunk. (Kb 10 km, 600 m szint, az eleje nehezebb, ki kell mászni a Székelykőre, visszafele egy menedékes hátsó ösvényen ereszkedünk, minden megerőltetés nélkül. Ha valaki nem szeretne feljönni, Torockón lehet rövid sétákat tenni, ebédelni, múzeumot nézni, beszélgetni a falubeliekkel, van egy vízimalom, kürtőskalács, stb.) Szabad idő, séta, sör, kürtőskalács Torockón, esetleg látogatás a torockói néprajzi múzeumban. Szállás Kolozsváron.

4 nap – Gerinctúra Havasnagyfaluban. A szétszórt házas település tipikus hegyvidéki falu a Szigethegységben. A falu széléről indulunk, utunk szintemelkedés nélkül vezet végig egy csodálatos gerincen, mindkét oldalon gyönyörű panorámát biztosítva a Gyalui-havasokra. Havasnagyfalu házait elhagyva a Tárnicai-tóval párhuzamos gerincen sétálunk egy jót, kb 1100- 1200 m tengerszint fölötti magasságban. Gyönyörű távlatok, remek panorámák a Hideg-Szamos és Meleg-Szamos völgyeire. (Kb 14 km, 5-6 órás gyalogtúra.)

5 nap – Reggeli után a ritkán látogatott, fenséges Bélavárhoz túrázunk.  A Bélavára elnevezés nem várat takar, hanem a szláv Bjela-fehér szóból származik, a hatalmas hófehér sziklákra utalva, a természetvédelmi terület csodálatosan gazdag és változatos növényvilággal rendelkezik. Hatalmas fehér sziklák, szédítő mészkőképződmények, kőfolyások, barlangszájak és kőhidak között vezet utunk, hol nyílt terepen, hol erdőben haladunk.  Utunk enyhe és meredek emelkedőkkel megtűzdelve halad, amíg kiérkezünk a platóra, ahonnan már könnyű elérni a legmagasabb pontot, az 1348 m magas Nagy-Torony tetejét. A panoráma minden erőfeszítésért kárpótol: látszik innen az Aranyos-völgye, a Bedellő sziklaalakzatai, és a Gyalui-havasok, és végig a Szigethegység rengeteg zöld hegye-völgye. Utunk során sok, tipikus hegyi nyári lakot láthatunk, szalmatetős kis meseházikókat.  kb 4 órás túrával ki lehet menni a sziklafal peremére és onnan csodás panorámában gyönyörködhetünk.  Szállás Kolozsváron.

6 nap – Kolozsvári szabadidő és városnézés: Óvár, Fő-tér, Mátyás Király lovasszobra, Farkas-utca, Bánffy-palota, Házsongárdi séta, stb. Szabad idő, ebédelési lehetőség a kincses városban. Délután hazautazás a Kolozsvár – Nagyvárad – Szolnok – Budapest útvonalon.

Tudnivalók: 6 nap, 5 éjszaka. Vendégeink kényelme érdekében mind az 5 éjszakát egy helyen töltjük, Kolozsváron, színvonalas panzióban, 2-3 ágyas elhelyezéssel, reggelis ellátással. Innen fedezzük fel a környéket, csillagtúra-szerűen. Legyen nálunk jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny a túrákhoz. Csatlakozás:  Budapest – Szolnok útvonalon.

Részvételi díj: 400 EUR, a részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, reggelis ellátást, szervezést, honismereti- és túravezetést. 

Minimális létszám: 16 fő

Biztosítás egyénileg kötendő.

Jelentkezés: Dél-Alföldi Kárpát Egyesület
Szekeresné Tanács Ilona
Mobil: +36 309 434 464 
info@dkarpategyesulet.hu