Szentkúttól Kékestetőig - Kéktúra a Mátrában

2023. május 19-22.

Üdvözöllek Magyarország legnagyobb egybefüggő hegységrendszerében! Hazánk egyedülálló természeti csodája a Mátra-hegység az Északi-középhegység egyik vulkanikus eredetű tagja, amely 900 négyzetkilométeren terül el a Cserhát és a Bükk-vidék között. Itt található a mai Magyarország három legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes (1014 m) a Hidas-bérc (971 m) és a Galya-tető (965 m).

Gyalogtúránk az országos Kéktúra mátrai részének Ágasvár-Kékestető szakaszára kalauzol el, amely keresztül halad a Magas-Mátrának is nevezett nyugati Mátravidéken és betekintést enged az Északi-Mátra bérceinek világába, majd lezárásként a déli oldalon a Mátra Kapujaként is emlegetett Gyöngyös városát is érinti. Bakancsot fel és tarts velünk!

Nézd meg a Mátrát egészen közelről, úgy mintha mindig is ott éltél volna!

A kirándulás hossza: 4 nap/3 éj
Nehézség: Könnyű/közepesen nehéz, kellemesen fárasztó
Jelleg: hegyi gyalogtúra

Napi programterv

Napi programterv

1. nap
Napi terhelés: 3 óra utazás és rövid erdei séták
Utazás Szegedről Gyöngyösre busszal. Vagy egyénileg gépkocsival. Indulás Szeged autóbuszállomásról 05:40-kor érkezés Gyöngyösre 10:50 perckor. 12:20 perckor indulunk tovább szintén busszal Mátraszentlászlóra a Parrag Panzióba. Érkezés 13:30 perckor. Elfoglaljuk a szállásunkat, ebédelünk, majd délután rövidebb túrát teszünk a Vöröskő kilátóhoz és Galyatetőre. Kellemes erdei séta után Galyatetőn időzünk, gyönyörködünk a kilátásban, körbejárjuk a területet és lehetőségünk lesz megpihenni a Táncoló Kecske fogadójában. Innen busszal térünk vissza szálláshelyünkre.

2. nap
Nyugati Mátra bérc nagy körtúra
Napi terhelés: 6-7 óra; 17,5 km, hegyvidéki gyalogtúra, 602m szintemelkedés
Ezen a napon bejárjuk a Nyugati Mátra vidékét, ahol a Mátrabérc teljesítménytúra és a kéktúra vonalán is haladunk. Szállásunkról indulva érintjük Mátraszentistvánt, majd az Ágasvár ikonikus csúcsát vesszük célba. Sziklás-erdős kisebb kihívásokkal teli szakaszon a Mátra gerincén haladunk, mely területet a Magas-Mátrának is is szoktak nevezni. Ágasvár menedékháznál megpihenünk, majd aláereszkedünk a Csörő patak völgyébe, a Csörgő Erdőrezervátum területén haladunk egészen Mátrakeresztesig, ahol a Fakanalas Fogadóban lehetőségünk lesz elkölteni az ebédet. Innen fáradtságtól függően döntünk, hogy a visszafelé utat Fallóskút, Mátraszentimre erdein keresztül 

3. nap
Napi terhelés: 12 km, 520m szintemelkedés, hegyvidéki gyalogtúra
Reggeli rövid buszút után Galyatetőre érkezünk, ahol egy séta keretében felfedezzük a környéket és körbejáratjuk tekintetünket a Mátra vidék szépségén. Ez után indulunk túránk következő szakaszán Mátraháza-Kékestetőre. Útközben érintjük Csór-hegyet és a Vércverést, rálátásunk nyílik Parádsasvárra. Végig erdőben hegyi ösvényeken haladunk. Délután a Mátraháza-Kékestető távot tesszük meg és az ország legmagasabb pontján időzhetünk.

4. nap
Napi terhelés: zárónap, városnézés, könnyű séta, buszutazás
30 perces buszút után Gyöngyösre érkezünk, ahol városnézés, és könnyed séta vár ránk. A túra vége. Busszal Budapest és Szeged felé is lehetőség van elhagyni a Mátra hegyvidékét, amely minden bizonnyal kellemes emlékeket és megfelelő szintű fáradtságot hagy majd maga után bennünk.

A 4 napos túrán több rövidebb szakaszt is busszal fogunk megtenni a Kéktúra útvonala és a szálláshely között. A túra során lehetőség van a Kéktúra bélyegző pontokon a túrafüzetbe pecsételni. A túra nem tartalmazza a Mátra teljes Kéktúra szakaszát, csak a Mátraverebély-Szentkút->Kékestető szakaszt. A napi túrák hossza és terhelése úgy van kialakítva, hogy kisebb kitérő opciókat tartalmaz, melyeket megbeszélés és kedv szerint tudunk beiktatni a túrába, pl. a Vörös-kő kilátó, Mátraszentlászló-Galyatető szakasz, Ágasvár csúcs, Piszkéstető Csillagvizsgáló, Csörgő-szurdok, Csörgő-barlang, Vidróczki Csárda stb.

Felszerelés
A hegyi szállásra a csomagok kijutását helyi segítséggel biztosítjuk. A túrához szükséges felszerelések közül a legfontosabbak: túracipő/túrabakancs, amely stabilan fogja a bokát és valamilyen szinten barázdált talpú. „Májusi eső aranyat ér” ezért legalább 1 db vízhatlan dzseki vagy esőkabát minden esetre legyen nálunk. Megfelelő mennyiségű víz, (1,5 liter) de a túra során több helyen is lesz lehetőség újratölteni a palackokat forrásvízzel. Szendvics, szőlőcukor, csoki. Napszemüveg, naptej, siltes sapka vagy fejkendő, mert a gerincen haladva a nyíltabb erdőszakaszokon erős lehet a napsütés, sugárzás. Túrabot, (nordic walking vagy bármilyen trekking túrabot) ajánlott bizonyos szakaszokon, attól függően ki mennyire bírja a hegyi gyaloglás közbeni terhelést. Ez esetben érdemes hátizsákra rögzíthető botot – vagy klasszikus a hegyen talált erős ágat, „eldobható túrabotot” – használni, mert más szakaszokon pedig útban lehet ha kézben kell tartani.

Szállás
A kirándulás során 3 éjszakát fogunk szálláson tölteni. Az első éjszakát Szentkúton a Pilgrim Panzióban, (zarándokház) 2 ágyas szobákban reggelivel, míg 2 éjszakát Mátraszentlászlón a Parrag Panzióban.

https://szentkut.hu/szallashelyek/szallashelyek/zarandokhaz

http://www.parragpanzio.hu

Árak
Szentkúttól Kékestetőig – Kéktúra a Mátrában részvételi díja: 53500 Ft; mely tartalmazza:

– a túravezetést/idegenvezetést
– 3 éj szállást reggelivel
– idegenforgalmi adót

Nem tartalmazza:

– utazást a Mátrába (egyénileg gépkocsival, vagy csapattal közösen Szegedről vonattal, busszal)
– rövidebb buszutakat helyben
– reggelin kívüli étkezéseket
– egyesületi éves tagsági díjat, mely szükséges a részvételhez (felnőtt: 5000 Ft/év; nyugdíjas/diák: 3000Ft/év)
– túrafüzetet (annak, aki szeretne pecsételni)

Jelentkezés

info@dkarpategyesulet.hu

+36702705400 – Laczkó István túravezető

+36309434464 – Szekeresné Tanács Ilona egyesületi titkár