Alpok-Adria kerékpártúra

A Salzkammerguti tóvidéktől Spittalig az Alpok-Adria útvonalán

A 2022-es Alpok-Adria kerékpártúránk első szakaszát fűztük fel erre a túrára megfűszerezve egy Salzkammerguti tóvidék túrával.

Időpont: 2023. május 28-június 2. {6 nap/5 éjszaka}

Részvételi díj: 345.000 Ft/fő (8 fő esetén)
Fontos! A túra részvételi díját legfeljebb 410 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.

A részvételi díj tartalmazza:

 • 5 éjszaka szállás költségét középkategóriás panziókban/hotelekben, 2 ágyas szobákban reggelivel
 • az utazás költségét 9 személyes kisbusszal Szegedről oda-vissza
 • a kerékpárok szállítását speciális utánfutóval
 • a kísérőautót és a csomagszállítást a túra napok alatt
 • a szervezés költségét
 • részletes térképet az útvonalról

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezéseket
 • a vonatozás árát Bad Gateinből (kb. 10 Euro)
 • a biztosítási díjat
 • a belépőket

Program:
1. nap: utazás a Szeged– Salzburg útvonalon autóbusszal, délután fakultatív városnézés Indulás Szegedről a kora reggeli órákban. A délutáni órákban érkezünk Salzburgba, elfoglaljuk a belvároshoz közeli szállásunkat és fakultatív programként felfedezzük a várost.

2. nap: Kerékpártúra a Salzkammerguti tóvidéken (Táv: 57,2 km + 14 km fakultatív)
Mára egy híres útvonalat választottunk – a 2006-os kerékpáros országúti világbajnokság ezen az útvonalon haladt, amelyet a híres olasz kerékpárversenyző Paolo Bettini nyert meg több mint 42 km/órás átlagsebességgel. Mi ezt nem fogjuk felülmúlni, de az útvonal három gyönyörű Salzkammerguti tavat is érint – Obertrumer See; Mattsee és Grabensee. Az első tavat körbetekerjük, a másik kettő körbe kerékpározása már fakultatív, de arra is van lehetőség.

3. nap:Salzburg – Sankt Veit (Táv: 69 km kb. 535 m szint)
A mai napon elkezdjük az Alpok-Adria első szakaszát. Az útvonal folyamatosan felfelé visz bennünket, kisebb megszakításokkal, de általában nem túl meredeken. Az első szakasz szinte végig a Salzach folyó mentén halad, gyönyörű környezetben. Az első részen kiérünk Salzburgból a folyó mellett egy hosszabb murvás szakaszon, majd vidéki falvakban tekerünk a célunk felé. Útközben megállunk Halleinben, Gollingban, ahol érdemes megnézni a Gollinger vízesést. Werfen a következő látnivaló, ahol Hohenwerfen 900 esztendős erődítménye különleges természeti környezetben emelkedik. A Salzach folyó völgye fölött magasban trónoló egykori védvár fantasztikus élményt kínál a történelem és a kultúra szerelmeseinek. Szállásunk Pongauban lesz egy ősi mezővárosban. Ha a mai napba nem fér bele, akkor a következő napra halasszuk, de ne hagyjuk ki a Liechensteinklamm-ot! A természeti csodákban bővelkedő Salzburg tartomány leghíresebb szurdoka, a Salzburg városától délre, Pongau régióban található Liechtensteinklamm. A 2017-es sziklaomlás után évekig zárva tartó kanyon 2020 óta megújulva, biztonságosabbá téve és számos új, impozáns elemmel gazdagodva várja látogatóit. A mintegy 1,5 km hosszú, rendkívül szűk és mély szurdok végigjárása felejthetetlen élmény, a haragosan zúgó hegyi patak néhol 20-30 méter mélyen vájta be magát a sziklafalak közé, az út végén pedig egy bővizű, magas vízesést is megcsodálhatunk. A táv 2,4 km gyalog, 1,5 óra alatt teljesíthető és megéri!

4. nap: Sankt Veit – Bad Gastein (Táv: 35 km, kb. 550 m szint)
Ha csak a mai napba fér bele a szurdok, az sem probléma, mert rövid napunk lesz. Ezen a napon belekóstolunk az Alpokba, lesznek emelkedők, de a szint azért nem lesz olyan vészes, ráadásul majd nem is kell hágóra feltekerni, mert vonatozunk a hágó alatt! Ettől függetlenül az e-bike jó szolgálatot tesz! Az út elején a folyóvölgyben haladunk, majd jön egy hosszabb alagút, ahol a zaj azért valamelyest zavaró lehet. Innen már elhagyjuk a Salzach völgyét, és szép tájon kis településeken át haladunk. Bad Gastein előtt számítsunk a komolyabb emelkedőkre, közel 1000 méteren leszünk itt már. Ha szép az idő és jók a látási viszonyok, a környező alpesi táj bőven kárpótol a fáradtságért.

5. nap: Bad Gastein – Spittal (Táv: 60 km + 10 km fakultatív, kb. 80 m szint)
Reggeli után kerékpárra pattanunk, de nem sokáig, mert Bad Gastein után vonatra szállunk, amely a hágó alatt visz át minket a másik oldalra, Karintiába. A kísérőautónknak körbe kell menni, majd a hágó túloldalán láthatjuk csak ismét. A vasúttal Mallnitzba érkezünk (ez már Karintia!), innen már szinte egész nap lefelé gurulunk. Az út első részén egy régi vasúti nyomvonalat követünk, lélegzetelállító kilátással, a völgy oldalában. Innen leszáguldunk Oberverlach-ig egy erős lejtőn, amelynek a felső része meglehetősen kanyargós, végül a Möll folyó partja mentén érünk Möllbruckébe. Itt belecsatlakozunk a Dráva-menti túra útvonalába, és ezen a végcélunkig Spittalig a Dráva mentén tekerünk. A szállásunk Spittalban lesz.

6. nap: Utazás haza Szegedre
Reggeli után összepakolunk, és elindulunk hazafelé Szegedre. Érkezés a kora esti órákban.

 

Fontos tudnivalók:

E-bike kerékpár bérlésre van lehetőség: 8.000 Ft/nap áron.

 • A programra a biztosítás megkötése erősen javasolt!

Az utasbiztosítás ára: 5.690 Ft (6 napra, 18-69 éves korig, kerékpár biztosítással)

A storno biztosítás ára: 8.625 Ft