BURGENLAND E-BIKE TÚRA

BURGENLAND E-BIKE TÚRA

2022. JÚNIUS. 5-10.

TÚRALEÍRÁS

Időpont: 2022. JÚNIUS 5-10.  (5 éjszaka, 4 bringanap)

Odautazás a kiindulási helyre Bad Tatzmannsdorfba egyénileg, saját autóval törénik.
Érkezés a szállodába, lehetőség szerint 14.00 óráig, június 5-én.

A túra részvételi dija: 126.000,- Ft/fő, mely tartalmazza az 5 éjszakai szállást, reggelivel, és a túravezetést. A részvételi díj a belépőket nem tartalmazza.

Jelentkezési határidő: május 15.

Részletes program

A túrát csak elektromos kerékpárral lehet teljesíteni, akinek még nincs sajátja, a bérlés napi 9.000,- Ft-ba kerül úgy, hogy a túravezető a helyszínre szállítja a kerékpárokat. Új állapotú prémium kategóriás Haibike, Bosch motoros bringákat lehet bérelni a 4 napra 36.000,- Ft-ért.
Szálláshelyünk:  Bad Tatzmannsdorfban lesz, Hotel zum Kastell 3 * fürdőszobás, erkélyes, 2 ágyas szobáiban, reggelis ellátással. A szálodának van saját étterme, este lehet  vacsorázni ala-carte.
Weboldal: www.hotel-kastell.at
A szálloda az AVITA termálfürdő kertjében található.

Burgenland Ausztria Magyarországhoz legközelebb eső, kicsi tartománya, mely végighúzódik a magyar-osztrák határ mentén. Lenyűgöző várak, kastélyok, masszív őrtornyok és gyönyörű templomok várják az érdeklődőket. Az egész tartomány területe igen értékes természetvédelmi szempontból. A tartományában összesen hat nemzeti park működik. A burgenlandi kerékpárutakaton akár a sportos, akár laza bringázós-kirándulós kerékpárosok is megtalálják a változatosságot. A 2500 km hosszú 6 útvonal valóban minőségi kerékpárút, amin talán nem is érdemes végig száguldani, annyi élmény akad út közben. Színvonalas természeti, kulturális és gasztronómiai élményekre gondolunk, amelyek minden korosztály számára egyaránt élvezetesnek ígérkeznek.

Bázishelyünk: Tarcsafürdő (régebben Tarcsa, németül Bad Tatzmannsdorf, horvátul Tarča) község Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőőri járásban.

A település gyógyforrásait már a bronzkorban és a rómaiak is ismerték. A 11. században a magyarok határőrzőket telepítettek erre a vidékre, akik később beolvadtak a magyar és német lakosságba. Később a környék kisnemesi családok birtoka lett. Közülük való volt a település névadója a Tarcsa család is. A település első okleveles említése 1378-ból származik. Keletkezéséhez népi hagyomány is fűződik. Az egyik elbeszélés szerint egy beteg disznókat legeltető kanász fedezte fel az itteni források gyógyhatását. A másik történet szerint egy Áron nevű zsidó csodadoktor kezdte a források vizét gyógyításra használni. 1455-ben “Tercha” néven említik. 1529-ben és 1532-ben elpusztította a török, mely után birtokosa Tarródy György horvátokkal telepítette be, akik “Dobrava” néven új községet alapítottak. Ez a település azonban a Bocskai-felkelés alatt szintén elpusztult. Ezután evangélikus németek érkeztek a településre, akik a birtokos Batthyány család hatására nagyrészt újra felvették a katolikus vallást. 1633-ban Tarcsafürdő egy kisebb uradalom központja lett. Híres gyógyfürdője a 17. század óta működik, de a fürdőélet fellendülése a 19. század második felében indult meg. Ekkor épült a régi fürdőépületek többsége.

A modern fürdőházak és kiszolgáló létesítmények az 1960-as évektől épültek. Itt működik Ausztria legjelentősebb szívgyógyintézete. Klimája szubalpin.

1. nap – június 5. (Pünkösd vasárnap, érkezés napja)

A leírtak szerint érkezés a hotelbe, délután fürdés, vagy túra, v. kerékpározés megyegyezés szerint.

2. nap – június 6. (Pünkősd hétfő, első bringanap)

Táv: 58 km, szint: 1090 m.

Rechnitz (Rohonc) látnivalók

– Natúrpark
– Schlosspark
– Élmény-torony, Fürdő-tó-, Madár torony

Stadtschlaining (Városszalónak) látnivalók

– Szalónak vára (Európai Békemúzeum)
– Szt. József plébániatemplom
– Szt. Rozália-kápolna
– Városi díszkút (a 1957-es császári látogatás tiszteletére)

3. nap – június 7. (kedd, második bringanap)

Táv: 49 km, szint: 870 m

Bad Tatzmansdorf (Tarcsafürdő)

– Édes percek a Spiegel Pralinémanufaktúrában (bemutató-kóstolás-vásárlás)
– Lockenhaus Vára (Léka vára) romantikus középkori lovagvár a Gyöngyös-patak völgyében
– Schloss Jormannsdorf reneszánsz kastély, a legrégebbi épület a városban (csak kívülről)

4. nap – június 8. (szerda, hamadik bringanap)

Táv: 60 km, szint 817 m
Link: https://www.bikemap.net/en/r/10695226

Eisenberg (Csejke)

– Szt. Márton-templom (Harangmúzeum)

Bodersdorf (Pöszöny)

– Vashegy felé 16 hallstatt kori halomsír látható
– Szent Kereszt tiszteletére épült római katolkikusn templom

5. nap – június 9. (csütörtök, negyedik bringanap)

Táv: 32 km, szint 364 m
Link: https://www.bikemap.net/en/r/10578008

Pinkafeld (Pinkafő)

– Batthyány-kastély (18 szd-ból)
– Török kápolna (török harcok emlékére)
– Mária-oszlop

Oberwart (Felsőőr)

– Városháza
– Bíróság épülete
– Parasztház a Johann Straub utcában

Bad-Tatzmansdorf (Tarcsafürdő)

– AVITA Termálfürdő kipróbálása

A csodálatos természetes tavacska és a környező tágas terület minden évszakban az AVITA Therme-t wellness-paradicsomává teszi.

Számos különböző medencében élvezheti a termálvíz jótékony hatásait, kényelmes napozóhelyek és fülkék garantálják a jó közérzet pillanatait, az exkluzív, privát nappali wellness-társalgók további intimitást teremtenek. A romantikus kertben, amelyet a helyi szabadtéri múzeumba integráltak, elvarázsolja a különleges légkör, és az Eden szaunakertben a meleg élvezetét 16 különféle szaunában garantálják. Az egyedi élmények és különlegességek, mint például az Uhudler- és a jégszaunák, a legmagasabb szintű kényelmet és kikapcsolódást kínálják. Azok, akik meztelenül szeretnének úszni és napozni, a hangulatos környezetben a legjobb helyen vannak. És csodálatos medencebár várja a szomjasokat és az ínyenceket. Jelszó: Lassíts és lazíts!!!!

6. nap – június 10. (hazautazás napja)

Reggeli után kicsekkolás a hotelből, még egy fürdés vagy egy séta a városban, hazautazás. Aki hosszabbítani szeretne, természetesen maradhat a hotelben külön térítés ellenében.

A túrán részt vevők Burgenland Kártyát kapnak, amivel pl. a AVITA Termálfürdőbe 20 % kedvezményt kapnak a belépőjegyre. (Sok más kedvezmény, ingyenesség is igénybevehető vele.)

A prgramváltoztatás jogát fenntartjuk, időjárás és egyébb okok miatt!

FONTOS INFORMÁCIÓK

• A kerékpártúra teljesítéséhez e-bike (elektromos kerékpár) szükséges
  • A programra a biztosítás megkötése erősen javasolt!

FELSZERELÉS:

• IDŐJÁRÁSNAK MEGFELELŐ RÉTEGES ÖLTÖZET