PÉCS-MECSEK
E-BIKE TÚRA

október 10-15.

PÉCS-MECSEK
E-BIKE TÚRA

október 10-15.

TÚRALEÍRÁS

Részletes program

6 nap 5 éjszaka, 4 nap kerékpározás általunk biztosított elektromos kerékpárral,  fél-fél nap  gyalogtúrázás az első és utolsó napon.

A Pécsre utazás egyénileg történik, találkozó az első napon 12.00 órakor a Bagoly Pincesor Fogadóban, Pécs, Felsőhavi dűlő 6. Az 5 éjszakai szállásunk a fogadóban lesz, reggelivel, 2 ágyas szobákban.

Kerékpárok: a Duna-Dráva Nemzeti Park elektromos kerékpárjait használjuk, Haibike Sduro trekking/MTB elektromos pedelec kerékpárokat biztosítunk minden résztvevőnek S- M-L-XL méretben. A jelentkezéskor a testmagasságot kérjük megadni. Saját elektromos kerékpárral is lehet jelentkezni a túrára. Hagyományos kerékpárral nem ajánljuk a túrát.

 

1. nap (október 10. vasárnap)  – Babás szerkövek gyalogtúra

Érkezés után a csomagok elhelyezése a fogadóban. 13.00 órakor egy gyalogos túrára indulunk a Babás Szerkövek megtekintésére. A gyalogtúra kindulási pontjához kb. 15 km-re lévő Kővágószőlősre a saját autóinkkal megyünk. A túra leírása és a legenda a  linkeken található. Szükséges egy visszajelzés a lészámra vonatkozóan, hogy hányan tudunk a gyalogtúrán részt venni. Szigorúan bakancsos túra! Túrabot ajánlott!

https://csodahelyek.hu/2021/02/15/tura-jakab-hegyen-babas-szerkovek-zsongor-ko/

https://www.mountex.hu/turatippek/babas-szerkovek

2. nap – (október 11. hétfő) – Abaligeti barlang

Pécs (Tettye) – Remete-rét – Orfű – Abaliget – Kővágószőlős – Cserkút – Pécs (Tettye)  

Táv: 58 km, 800 méter szintkülönbség

Átvesszük az  elektromos  kerékpárokat,  majd  elindulunk  a  Remete-réten keresztül Orfűre.  Itt  megállunk  a malmoknál,  három  különböző  malomtípussal ismerkedhetünk meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy hatalmas méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő- forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. Érdemes végigsétálnunk a nemrég átadott, igényesen kialakított Vízfő-tanösvényen. Az ösvény az első néhány száz méteren az Orfű-patak medrét követi és a védett égerláposon keresztül egy kiemelt pallósoron vezet bennünket egészen a Vízfő- forrásig. Itt érdemes elidőzni picit és megcsodálni Csete György különleges Forrásházát, amelyet a magyar organikus építészet korai emblematikus alkotásaként tartanak számon. Innen áttekerünk Abaligetre egy nagyon szép, látványos úton, ahonnan csodálatos kilátásunk lesz a Pécsi-tóra többek között. Abaligeten megnézzük a cseppköveiről is híres Abaligeti-barlangot, mely a járat teljes hosszában folyó pataknak köszönhetően ma is fejlődik, változik. Az 1941 óta védett, 1982 óta fokozott védelmet élvező barlang 466 méteres főága gyalogosan kényelmesen bejárható, óránként induló barlangi túravezetés keretében. A klímája miatt gyógybarlanggá nyilvánított  barlang hőmérséklete egész évben 10-13 °C, páratartalma 97%-os. Egy pulóvert érdemes lesz magunkkal vinni a barlanglátogatásra. A barlang különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai vagy a Niagara-vízesés. A program időtartama kb.1 óra. Innen szép alsórendű, vagy korábbi bányászati utakon fogunk eljutni Kővágószőlősön keresztül Cserkútra, ahol megnézzük a gyönyörű Árpád-kori templomot. Innen kis utakon keresztül érünk vissza Pécsre, majd nagyrészt kerékpárúton vissza a Tettyére.

3. nap (október 12. kedd) – Árpád-tető

Közép-Mecsek Árpád-tető – Lapis – Tettye

Táv: 65 km, 1000 méter szintkülönbség

Találkozó a Tettyei romok előtti buszmegállóban. Innen indulunk a városon keresztül becsatlakozva az Orfűi kerékpárútba. Orfűig a régió talán legszebb kerékpárútján gurulunk, ez maga a kerékpáros mennyország, szinte csak a féket kell használni, és süvít a szél a fülünkbe. A Malomnál megállunk, hiszen itt sok a látnivaló, amit már tegnap megtekintettünk. Innen    a Medvehagyma    házhoz tekerhetünk,    ahol    helyi    termékek    közül válogathatunk. A Pécsi-tavat elhagyva ismét egy emelkedő vár ránk, de megéri, mert a túloldalon Új-Zélandot idéző szép táj vár ránk és egy kóstoló a Csuporka kiváló tejtermékeiből Magyarhertelenden.   A Barátúri tóhoz   is   kikukkantunk,   majd legyőzzük az utolsó emelkedőt Magyarszék előtt. Ha akarjuk, itt még egy termékkóstolót beiktathatunk finom kolbászokból, nehogy túl sok kalóriát veszítsünk, majd Komlón keresztül becsatlakozunk a régi bányászutak labirintusaiba, és Árpád- tetőn fogunk végül kibukkanni. A Mecsek háta mögött felmegyünk Lapisig, ahonnan már javarészt gurulunk vissza a Tettyére.

4. nap (október 13. szerda) – Pécs óvárosi túra

Táv: kb. 30 km, 300 méter szintkülönbség

A Tettyétől indulva felfedezünk olyan régi részeket, mint a Puturluk, a Zidina, a Pécsbánya, a Lelovics-kert, vagy a történelmi belváros legszebb részei. Meredek régi utcácskákon a pécsi „Tabánban fogunk kalandozni, de felfedezzük a Zsolnay-negyedet, a Ledinát, betérünk egy cukrászdába, és egy kicsit belekukkantunk Pécs bányászmúltjába is.

5. nap (október 14. csütörtök) – Pusztabánya

Tettye – Dömörkapu – Árpádtető – Zobákpuszta – Pusztabánya – Pécsvárad – Hird -Újhegy – Tettye

Táv: 56 km, 1100 méter szintkülönbség

 

A Tettyén találkozunk a Pintér-kert bejáratához közel   és   elindulunk   egy   szép   úton   fel   a   régi   vidámparkon   keresztül a Dömörkapuhoz. Innen a Lapison át a Mecsek északi részén Árpádtetőig gurulunk, majd egy régi bányászutat követve kiérünk Zobákra, ahol a Mecsek és egész Magyarország legmélyebb szénbányája volt. Innen már a Kelet-Mecsek erdeiben kerékpározunk erdészeti utakon Pusztabányáig, amely egyike a Kelet-Mecsek azon településeinek, ahol valamikor üveget fújtak a német bevándorló lakosok. A település mára teljesen eltűnt a föld színéről, az egykori falu helyén lévő réten ma kulcsosház áll. A hajdani település, Vitraria helyét emlékkő jelzi az erdő szélén, ahol 18. századi üvegfújó kemencéket és üvegcsűrt tártak fel. A kemencék mintájára 1995-ben 1:1 méretarányú működőképes másolat készült. A nagy tisztáson, a kulcsos turistaháznál látható a pécsi faszobrász, Szatyor Győző Életfa című alkotása. Innen igazán gyönyörű erdei     úton     haladunk     tovább,     majd     egy     fantasztikus     gurulással a Pécsváradi várnál termünk, ahol érdemes kicsit körülnézni, ebédelni, vagy csak inni egy jó kávét az étteremben. Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek- rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont. Innen elindulunk visszafelé, útközben, ha az idő alkalmas még betérhetünk egy hűsítő fürdésre a Dombay-tóra, majd Bogádon és Újhegyen keresztül visszatérünk Pécsre, a Tettyére.  Elbúcsúzunk kerékpárjainktól és felkészülünk az utolsó napra tervezett gyalogos kirándulásra, ami  levezetésképpen  nagy jól fog esni, négy egész napos bicajozás után.  Aki most ismerkedett meg az elektromos kerékpárral, biztos vagyok, hogy egy életre megkedvelte.

6. nap (október 15. péntek) – Gyalogtúra, ki tudja, hova?

Elfogyasztjuk az utolsó reggelinket a  fogadóban,  csomagjainkat bepakoljuk a kocsikba. Akinek nem sietős a hazaindulás, velük még egy fél napos gyalogtúrára indulunk a környékre. A gyalogtúra pontos útvonalát a túra során is eldöntethetjük.

FONTOS INFORMÁCIÓK

Részvételi díj bérelt elektromos kerékpárral: 116.000,- Ft/fő

Részvételi díj saját elektromos kerékpárral: 83.000,- Ft/fő

Az ár tartalmaz: 5 éjszakai szállást, 2 ágyas szobában reggelivel egy nagyon színvonalas fogadóban, a szervizelt elektromos kerékpárok bérlését 4 teljes napra, továbbá egy helyi turavezetőt, aki csak a kerékpáros napokon (4) vezeti a csoportot. Nem tartalmazza a reggelin kívüli étkezéseket, a borkóstolást és a belépőket.

A túra a Dél-Alföldi Kárpát Egyesület tagjai  számára szerveződik. Aki nem tagja az egyesületünknek, a tagsági díj megfizetésével tud a túrán részt venni.

Weboldalunkról be tudsz jelentkezni közvetlenül a túrára és a belépési nyilatkozat is le tudod tölteni innen.

FELSZERELÉS:

  • IDŐJÁRÁSNAK MEGFELELŐ RÉTEGES ÖLTÖZET
  • ESŐKABÁT, ESŐNADRÁG
  • BUKÓSISAK
  • IVÓVÍZ
  • FÉL NAPRA ELEGENDŐ HIDEG ÉLELEM
  • ENERGIA PÓTLÓ CSOKI, VAGY MŰZLI SZELET
  • SZERVIZELT ELEKTROMOS KERÉKPÁRRAL VÁRUNK!
  • HA SAJÁT KERÉKPÁRRAL JÖSSZ SZERVIZELT LEGYEN A BRINGÁD, VILÁGÍTÁS, PÓTBELSŐ SZÜKSÉGES, ALAPFELSZERELÉS, PUMPA, ZÁR stb.

JELENTKEZÉS augusztus végéig, az egyesület honlapján, v. Szekeresné Tanács Ilonánál, (Telefonszám: +36-30-9434464) a Dél-Alföldi Kárpát Egyesület titkáránál (e-mail: info@dkarpategyesulet.hu)

A programon mindenki  saját felelősségére vesz részt! A programváltozás és útvonal módosítás jogát fenntartjuk! A túra min. 12 jelentkező esetén indul.

MINDENKIT, AKI KEDVELI A KERÉKPÁROZÁST, SZERETI A TERMÉSZETET SZERETETTEL VÁRUNK A TÚRÁRA!