PALICS-SZABADKA KERÉKPÁR TÚRA

augusztus 13-15.

PALICS-SZABADKA KERÉKPÁR TÚRA

augusztus 13-15.

TÚRALEÍRÁS

Időpont: 2021. 08.  13 – 15. 
INDULÁS: 2021. augusztus 13-án pénteken  08.00 órakor Szegedről, a Móravárosi Tesco parkolójából.

Visszaérkezés vasárnap, az esti órákban. Odafelé Röszkénél lépjük át a határt, visszaútban pedig Ásotthalomnál.

Határátlépéshez elegendő az érvényes személyi v. útlevél (esetleg védettségi igazolvány).

Részletes program

A TÚRA ÚTVONALA: Szeged – Röszke – Horgos – Bálint-tó – Palics – Szabadka és vissza. Határátlépéshez elegendő az érvényes személyi v. útlevél (esetleg védettségi igazolvány).

SZINTEMELKEDÉS: max. 50 méter,  Táv: 130 km, a három nap alatt

NEHÉZSÉGI FOK: könnyű túra, (kezdőknek, akár gyerekes családoknak is ajánlott)

Szállás: Palicson egy nagyon  kulturált, csendes  szálláshelyen, ahol hatalmas kert és fürdőmedence is a rendelkezésünkre áll. Két ágyas, klimatizált, fürdőszobás szobákban, reggelivel  történik az elhelyezés.

 

A szálláshely mindössze 1 km távolságra található a Palicsi-tótól, erdő és síkság öleli körül, a tanyakomplexum keretein belül pedig megtalálható étterem, konyha és a szállás és ez mind 8000 négyzetméternyi területen fekszik.

A hagyományos szerb és nemzetközi ételek tágas, terasszal rendelkező étteremben kerülnek felszolgálásra. A Jelen tanya a kiváló ételek és szállás mellett nagy parkosított területtel is rendelkezik, amelyen játszótér, kis kosárlabdapálya és medence is található.

Szállás linkje: https://palic.rs/hu/sta-raditi/salas-vinarija/jelen-tanya/

1. nap – augusztus 13. péntek

Első állomásunk a határátlépés után Horgos központja, ahol reggelire elfogyaszthatjuk a helyi burekes kiváló termékeit és a forintot dinárra  tudjuk váltani, hogy legyen költőpénz, és a belépőkre helyi pénzünk. 1 szerb dinár 3,- Ft. Előtte még rövid megállót tartunk  a horgosi Brauswetter-villánál, ahol Bartók Béla az Anyám édesanyám c. népdalt gyűjtötte. Majd kb. 10 km-es tekerés után elérkezünk a Bálint-tóhoz, ami egy horgásztó, itt egy technikai szünetet tartunk, kávé, sör, bor stb …tovább a szálláshelyre megyünk, ahol letesszük a csomagokat és ha van igény, ott helyben lehet ebédelni alacarte, vagy pihenni, vagy csobbanni egyet a medencében. A délutánt a Palicsi-tó körül töltjük el, kerékpárral vágunk neki a kalandnak. Többféle lehetőség van a nézelődésre pl. Víztorony, ami a tó jelképévé vált, a Palicsi Park 19 hektárnyi területen fekszik, sok-sok érdekességgel, mint pl. a Kék vázák, a felújított Női Strand, (fürdésre nem ajánlják a tavat, de ennek ellenére sokan fürdenek benne) Zenepavilon, Vigadó, és egy hatalmas Állatkert várja a vendégeket Palicson.A Tó majdnem teljes egészében körbekerékpároztató. Kb. 17 km hosszú a tó. Ha már kigyönyörködtük magunkat az egyedi hangulatú tó körül, visszatérünk a szálláshelyre, hogy alacart megvacsorázzunk.

2. nap – augusztus 14. szombat

Reggelink benne van a szállás árban, így kényelmesen  elfogyasztjuk , majd 08.00 órakor elindulunk Szabadkára, 10 km, hogy a híres piacon tegyünk egy rövid látogatást, ami a város szélén található. Itt aztán mindent lehet kapni… nagy vásárlást nem csaphatunk, mivel kerékpárral vagyunk és véges a teherbírásunk.  Amikor a piacon kinézelődtük magunkat, visszagurulunk 10.00 órára a Városháza elé, ahol az idegenvezetőnk vár bennünket és bemutatja nekünk a szecessziós várost, a Városházát, felmehetünk a toronyba a szép panorámáért, a szebbnél szebb szecessziós épületeket, végezetül megnézzük a csodálatosan felújított Zsinagógát. Ebédelni lehet  Szabadkán is, vagy tovább nézelődni, egy kávét elfogyasztani Szabadka legjobb kávéházában a Boss-ban. A délután szabadprogrammal telik el és egy kis pihenéssel a Palicsi-tó partján. Estére fakultatív borkóstolást ajánlunk Zvonko Bogdán Pincészetében. Kóstolás előtt egy vacsora elfogyasztása ajánlott, lehet választani ki hányféle bort szeretne kóstolni. Az épület maga is lenyűgöző, aki nem szeretne  kóstolni, érdemes ellátogatni ide, hiszen a szőlőskerttel körül vett teraszon kellemes lehet üldögélni akár egy kávé mellett is. https://visitsubotica.rs/hu/mit-lehet-csinalni/salas/vinarija-zvonko-bogdan/

3. nap – augusztus 15. vasárnap

Vasárnap reggel 08.00 órakor együtt reggelizünk és tovább folytatjuk a Palicsi-tó nevezetességeink a felkeresését. Igény szerint hajókázhatunk a tavon, majd visszatérünk a szálláshelyre a csomagjainkért. 11.00 óra  körül a Ludasi tó felé vesszük az irányt. A Ludai-tó egy spaciális természeti rezervátum a Hajdujárás nevű falu és a Ludasi-tó pratján. A tó, a környező nádas, valamint a Szelevényi Homokpuszta rendkívül  gazdag madárvilággal rendelkezik, és számos védett állat és növényfajnak ad atthont  A Ludasi Látógatóközponttól indulva szakvezetővel mi is meglátogatunk a tanösvényekből néhányat. Majd a Gulyás Csárdában egy svédasztalos ebédet fogyaszthatunk (nem kötelező). Aki saját tarisznyából oldja meg az étkezést, ők a csárda  parkjában és a tóparton tudják ezt megtenni, közben a mini állatkertet is megtekinthetik, ami a csárda tulajdonosáé. Ebéd után 15.00 órakor Ásotthalom határátkelő felé vesszük az irányt, és a Csodarét érintésével érkezünk meg Szegedre. Remek három napot töltöttünk Szerbiában és sok élménnyel gazgagodva térünk haza. A pihenés marad hátra és a sok szép emlék.

FONTOS INFORMÁCIÓK

RÉSZVÉTELI DÍJ: 23.000,- Ft/fő, 2 éjszaka (2 ágyas szobák) szállásköltség reggelivel, a Szabadkai idegenvezető és Laduasi tónal a szakvezető költsége van az árban. Belépőket külön kell fizetni (pl. Zsingagóga 250,-dinár, Városháza Szabadkán létszámfüggő, hajókázás a tavon létszámfüggő) Reggelin kívüli étkezések nincsenek az árban.

FELSZERELÉS:

  • IDŐJÁRÁSNAK MEGFELELŐ RÉTEGES ÖLTÖZET
  • ESŐKABÁT, ESŐNADRÁG
  • IVÓVÍZ
  • ENERGIA PÓTLÓ CSOKI, VAGY MŰZLI SZELET, AMELYRŐL MINDENKI MAGA GONDOSKODIK.
  • SZERVIZELT KERÉKPÁRRAL VÁRUNK!
  • VILÁGÍTÁS, PÓTBELSŐ, ALAPFELSZERELÉSPUMPA, ZÁR STB. SZÜKSÉGES.

 

JELENTKEZÉS augusztus 5-ig: az egyesület honlapján, v. Szekeresné Tanács Ilonánál, (Telefonszám: +36-30-9434464) a Dél-Alföldi Kárpát Egyesület titkáránál (e-mail: info@dkarpategyesulet.hu)

A programon mindenki a saját felelősségére vesz részt! A programváltozás és útvonal módosítás jogát fenntartjuk! A túra min. 10 jelentkező esetén indul.

MINDENKIT, AKI KEDVELI A KERÉKPÁROZÁST, SZERETI A TERMÉSZETET SZERETETTEL VÁRUNK A TÚRÁRA! !